söndag 5 juli 2009

Veckans bästa - blomtröjorna

Det jag är mest nöjd med från senaste veckan är dessa två basictröjor till flickorna. Återigen tyg som är väldigt svårt att sy i. Med den rosa tröjan fick jag slita som en gnu - och jag fick sprätta massor och sy om innan jag äntligen fick till den någotsånär. Sömmarna är inte perfekta - men det märks inte när tröjan sitter på.
Till den turkosa hade jag lärt mig en del av misstagen och den gick betydligt snabbare att sy.

Applikationerna har jag klippt ut själv i samma tyg och sytt på. På bilden ser det ut som att det skulle kunna vara en fjärde blomma dold bakom ärmen. Men så är inte fallet. Det är och ska vara bara tre blommor.

Den rosa är strl 110 och den turkosa i strl 98/104. Flickorna kommer att bli så fina i höst! :)




Basictröjor till storasyster

Senaste veckan har jag ägnat kvällarna åt att sy några basictröjor till dottern. Här på våra breddgrader är det alldeles för varmt för långärmat den här årstiden. Tanken är att i god tid fylla på höst- och vintergarderoben.
Dessa tröjor har jag sytt i strl 110, mönster: eget

Denna turkosa tröja blev jag inte hundra nöjd med nedtill. Tyget är väldigt elastiskt och tenderar sträcka sig i maskinen så det blir "lockigt". Men jag har sett nu senaste veckan att övning ger färdighet.
Kantbanden i halsringning och i ärmarna är helt fantastiskt. Det är elastiskt och helt barnsligt enkelt att få på utan att det blir bubbligt. Efter att ha köpt hem och provat blev jag sugen på mera - och kom mig iväg och köpte 9 meter till i tre olika färger. Jag har INTE varit vän med halsringningar förut. Men nu är det ju rena rama barnleken.



Denna tröja är sydd i ett "enklare tyg", och den blev i stort sett helt perfekt. Bilden är lite otydlig här. Tyget är mörkrött/grått randigt



Nattlinne av nattskjorta

Detta nattlinne har jag sytt till vår 3,5åring. Det är lite stort - runt strl 116. Så jag har "sytt av" axelbanden för att de inte ska vara så långa. När hon blir lite större går det att sprätta upp så räcker nattlinnet ett tag till.
Sedan dess använder hon alltid detta nattlinne om det är rent. Dom gamla köpta nattlinnena står inte lika högt i kurs längre.
Då blir man glad. :)

Tyget kommer från en nattskjorta i vuxenstorlek som min svägerska köpt i Brasilien.. därav trycket på magen. Ingen av originalsömmarna finns kvar, utan allt är "nysytt".







Första inlägget: Byxor åt lillan

Det var för ett par månader sedan när slutet på studierna närmade sig - som det plötsligt började rycka i "synerven" igen. Jag bestämde mig för att vänta tills jag var klar med plugget innan jag plockade fram symaskinen.

Sedan jag slutade plugga så har jag hunnit med att sy några plagg. Så nu tänkte jag börja med att lägga ut det som jag gjort sedan dess.
Först ut var ett par fårbyxor i strl 86 för lilltösen här hemma att ha till hösten. Hon har ett helt berg med byxor i storlek 92 kvar efter storasyster och storkusinen. Men jag har insett att det lär dröja innan dom passar på den här lilla tjejen. Därför behövs byxor i storlek 86.

Passformen blev lite sisådär. Mönstret har jag ritat själv. Men dom duger.


Fårtyget köpte jag i en liten tygbutik i Jerusalem för några år sen.


Nästa par byxor blev betydligt bättre i passformen. Dessa är gjorda från tyget av en av makens kasserade gamla tröjor.